VISSZA A NYITÓOLDALRA FŐOLDAL

Arrow up
Arrow down

„INFORMATION IS OF VALUE – TO FACILITATE THE COLLECTION OF INFORMATION IN DOMASZÉK AND PECICA”

huro slogan hu ro alulra

A pályázati programunk célja alapvetően az, hogy a települések lakossága és az idelátogató turisták tájékozódását megkönnyítsük. Ezzel javítani kívánjuk a települések emberközpontúságát és élhetőségét, valamint új információs csatornákat teremtünk.

Projektünkkel a következő tevékenységeket valósítottuk meg:

  • Információs táblák telepítése mindkét település területén. Ezek a táblák hasznos tájékoztató térképeket és információkat tartalmaznak az adott településrészről. A táblákat magyar és román nyelvű információkkal is elláttuk, valamint úgynevezett QR kódót helyeztünk el rajtuk, ami által, a napjainkban népszerű mobilkommunikációs eszközök segítségével további hasznos információkkal látja el az érdeklődőket.
  • Domaszéken webkamera rendszert építettünk ki a település mozgalmas csomópontjaiban, amit az Interneten online elérhetővé tettünk.
  • Mindkét településen üzembe helyeztünk egy interaktív információs állomást, amely napszaktól függetlenül bármikor hozzáférhető és számos hasznos információt tartalmaz, a településekkel kapcsolatban. Ez főleg az idelátogatók könnyebb tájékozódását segíti.
  • Közös kétnyelvű kiadványt készítettünk, amiben a két település fontos információit és helyi látványosságait valamint részletes térképeit is megjelenítettük. Pécskán LED-es, elektronikus utcai órákat telepítettünk, melyek szatelit összeköttetéssel rendelkeznek, melyek jelzik az időt, hőmérsékletet és dátumot. Ezek az eszközök a helyi lakosoknak, főleg a mezőgazdasággal foglalkozóknak jelentenek nagy segítséget.

 

IMG 7566A projekt generálása során arra a problémára kívántunk megoldást találni, hogy mindkét település lakosainak és idelátogató vendégeinek információhoz jutása meglehetősen nehézkes. Ennek több oka is van.

Az első, hogy meglehetősen korlátozottak és ritkán frissítettek azok az eszközök amelyek a széles körű információszerzést hivatottak ellátni a településeken (A helyi lapok havonta egyszer jelennek meg, az internetes portálok frissítése sem naprakész).

A második probléma a helyi adottság, hogy mindkét település meglehetősen nagy külterülettel rendelkezik. Ezeken a területeken a tájékozódás rendkívül nehéz, nemcsak a turistáknak, hanem sokszor még a helyieknek is. Az idősebb emberek által használt kifejezések az egyes területek azonosítására – amik sokszor egy régebben környéken lakó családtól, egy rég bezárt kocsmától vagy egy régi iskolától származnak – már a helyi fiatalság körében is ismeretlenek.

IMG 9336Nagy probléma továbbá, hogy a külterületi lakóingatlanok azonosítása meglehetősen nehéz, mivel a tanyák csak számozásokat kaptak és a tanyaszámok alapján nehéz őket megtalálni. További probléma az is, hogy a szomszédos települések közötti településhatárokat sokan nem ismerik.

Pécskán különös figyelmet érdemel a Maros és ártere, ami egy jelentős természeti érték. Az itt lévő védendő ökoszisztéma megismertetése szintén fontos.

További fontos küldetés a település interaktivitásának fejlesztése és elterjesztése a lakosok között. Erre szolgálnak a települések interaktív számítógépes hirdetőfelületei, amit a közterületeken kívánunk elhelyezni és ezáltal kívánjuk jobban megismertetni településeinket és magát a modern technológiát.

Az interneten elérhető webkamera rendszer és a ledes hőmérsékletjelző táblák szintén a digitális technológia hasznosságának hangsúlyozására szolgálnak.

A többnyelvű hozzáférés természetesen mind a digitális eszközöknél, mind az információs tábláknál prioritás. Ez nagyban segíti a projekt célcsoportját Európa tudatának erősítésében, nem utolsó sorban pedig megkönnyíti, és szélesebb körben hasznosíthatóvá teszi a közölni kívánt információkat.

A projekt tervezett összköltsége: 88.800 euro.

Az igényelt támogatás (ERFA támogatás + hazai társfinanszírozás): 85.368 euro.

A partnerek saját forrása: 3.432 euro.

A projekt tervezett megvalósításának kezdete: 2012.04.01.

A projekt megvalósításának tervezett befejezése: 2012.11.30.

IMG 9631

IMG 9635

huro eu logo hu right jobb folso sarok

domatv1

ertéktár

kozlony allamkincstar logo njt

magyarorszag hu

csmkh