VISSZA A NYITÓOLDALRA FŐOLDAL

Arrow up
Arrow down

DÍSZPOLGÁROK

240/2001. (VI. 18.) Kt.

 id. Bába János

Domaszéki lakos volt, egyszerű ember, aki tevékeny részt tudott vállalni a közösségi életben. 1937-ben a Belső-Feketeszéli Polgári Kör Ifjúsági Egyesületének lett a tagja, majd 1938-tól Feketeszélen megalakult Katolikus Agrárifjúsági Legényegyletnek a vezetőségi tagjai között tevékenykedett. Az akkori felsőbb vezetőség akadályozta a KALOT legényegyletek működését, így Bába János közreműködésével létrehozták a Kisgazdapárt ifjúsági szervezetét, mely vallásos, kulturális és politikai tevékenységet folytatott. Nemsokkal később megalakították a Független Ifjúság Délkerülti Szervezetét, melynél Bába János főtitkári posztot kapott. Jelentős szerepet vállaltak- e szervezetek által a tanyasi ifjúság kulturális és művelődési színtereinek kialakításában.
Tagja volt a Kisgazdapártnak és 1945-ben a pártba országgyűlési képviselőnek is jelölték. A későbbiekben ezt az első demokratikus kísérletet megakadályozták, és ahogy azt a történelmünk diktálta az MKP került a hatalomra.
1956. október 27-én az ?56-os eseményeknél egy ünnepi-forradalmi szónoklatot mondott a volt kultúrházban, melyért később 4 év börtönbüntetést kapott. Ez az esemény rányomta bélyegét a Bába család további életére. Hátrányos megkülönböztetésben részesült, mindenhol feketelistára kerül.
Mivel jelentősen részt vett az akkori emberek közösségi életében, különböző szervezetek létrehozásában, tevékenyen részt vállalt a domaszéki emberek érdekeinek képviseletében, ezért Domaszék Község Önkormányzata posztumusz díszpolgári címben részesítette. Mivel már id. Bába János nincs köztünk, így fiát kérjük majd fel a díszpolgári cím átvételére

 

kozlony allamkincstar logo njt

magyarorszag hu

csmkh