VISSZA A NYITÓOLDALRA FŐOLDAL

Arrow up
Arrow down

DÍSZPOLGÁROK

220/2002. (VI. 12.) Kt.

Berta Szilveszter

   

1919. május 5-én Szegeden született. Édesapja szatócsboltjában nőtt fel, aki 25 éven át a Szegedi Katolikus Kör tagja volt. 1926-tól az Állami Elemi Népi Iskolába járt Zöldfáson. Már itt kitűnt zenei érdeklődésével, továbbtanulásra azonban nem volt lehetősége, édesapja mellett dolgozott a boltban. Ember - és zeneszeretete, humora sok barátot szerzett számára, egy tekintélyes zenekar hívta meg csapattagnak.
Súlyos betegsége mellett is fáradhatatlanul tevékenykedett a közösségért, a kórházi ágyon feküdt, amikor értesítették, hogy megválasztották a KALOTT elnökének. Színdarabokban szerepekre kérték fel, gyakran énekelte saját szerzeményeit. 1944-ben nősült, egy gyermeke született, aki nyugdíjba vonulásáig a Domaszéki Általános Iskola megbecsült pedagógusa volt.
A rendszerváltás után szatócsboltját leadta, a szövetkezetnél boltvezető lett. 1954-ben tanácstagnak kérték fel, csaknem három évtizedig képviselte ebben a tisztségében a lakosság érdekeit. Az ÁFÉSZ-nél és a Takarékszövetkezetnél igazgatósági tag, küldött volt. 1962-től Domaszék első élelmiszer boltjának vezetője volt. 12 elismerést kapott, ebből 3 Kiváló Dolgozó kitüntetés volt.
1983-ben megalapította a Zöldfás olvasókört, ami évekig összefogta és olvasásra buzdította a környék lakóit. Szigorú katolikus neveltetésben részesült, szüleitől tanulta a munka becsületét, az emberek iránti tiszteletet és szeretetet.

 

kozlony allamkincstar logo njt

magyarorszag hu

csmkh