VISSZA A NYITÓOLDALRA FŐOLDAL

Arrow up
Arrow down

Egymillió forintra emelkedett a gépjárműszerzési támogatás

A fogyatékos emberek közlekedését, mobilitását segíti az egymillió forintra emelt gépjárműszerzési támogatás – hangzott el a Fogyatékosságügyi Tárcaközi Bizottság mai ülésén. A bizottságban többek között a nyáron elfogadott, Országos Fogyatékosságügyi Program 2015-2018. évre szóló Intézkedési Tervében meghatározott rendelkezések végrehajtásáról egyeztettek. Czibere Károly, az EMMI szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára az ülésen bejelentette, a kormány elkötelezett abban, hogy a fogyatékos emberek szolgáltatásokhoz való hozzáférését javítsa, ezért az új járműnek minősülő személygépkocsihoz nyújtott szerzési támogatás összegét megemelte. A támogatás összege a jelenlegi 900 ezer forintról 1 millió forintra növekedett, annak érdekében, hogy ezzel is segíteni lehessen a fogyatékos embereket abban, hogy megbízható, új autót tudjanak vásárolni.

Az államtitkár hozzátette a fogyatékos emberek számíthatnak a kormányra, 2016-ban 1,2 milliárd forinttal emelkedett a támogató szolgáltatásokra és közösségi ellátásokra szánt összeg. Továbbá az idén folytatódik a korábbi évek egyik legfontosabb fogyatékosságügyi intézkedése, a kiváltási folyamat, melyre a 2014-2020-as időszakban 36 milliárd uniós forrást tervez a kormány. A kiváltás következő ütemének előkészítését és szakmai-módszertani kísérését végző 2,5 milliárdos projekt februárban jelent meg.

A bizottsági ülésen szó volt a koragyermekkori intervencióval kapcsolatos tervezett uniós fejlesztések menetéről, valamint a fogyatékos emberek integrációjáról az új köznevelési törvény tükrében, és a fogyatékos személyek választójogával és a támogatott döntéshozatal jogintézményével kapcsolatos helyzetről.

Az EMMI Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkársága a fogyatékosságügy területén intenzív párbeszédre törekszik a szakmai és civil szervezetekkel, a fenntartókkal valamint az érintettek képviselőivel. Ennek céljából hívták össze tavaly októberben a Fogyatékosságügyi Tárcaközi Bizottságot, melynek fő feladata az Országos Fogyatékosságügyi Program végrehajtását elősegítő intézkedésekről való egyeztetés.

(EMMI Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság)

domatv1

ertéktár

kozlony allamkincstar logo njt

magyarorszag hu

csmkh