VISSZA A NYITÓOLDALRA FŐOLDAL

Arrow up
Arrow down

Ajánlott ültetési távolságok, hogy ne legyen gond a szomszéddal

 

Bár jelenleg nincs országos érvényű előírás az épületektől, telekhatártól való telepítési távolságokról, ha nem akarunk gondot, tartsuk be az alábbiakat. A helyi önkormányzatok településekre vonatkozóan ugyan önálló rendeletben, vagy helyi építési szabályzatukban rendelkezhetnek az ültetési, telepítési távolságokról, de a lehetőséggel sok önkormányzat nem élt. Szabályozás hiányában elvileg a telken bárhol ültethető növényzet.

Egyetlen feltétel, hogy az a szomszédos ingatlan tulajdonosát, használóját nem zavarhatja (árnyékolás, kilátás zavarása, telekre átnyúló ágak, gyökerek, épület alá növő gyökerek, épületre ráhajló ágak, épületen végzendő felújítási munkát akadályozó növényzet) ingatlana használatában, birtoklásában nem korlátozhatja, épületében kárt nem okozhat. Domaszék Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a környezetvédelemről szóló 10/2000. (IV.30.) Kt. rendeletben szabályozza a telekhatáron történő fa, cserje és egyéb növény ültetésének szabályait:
- Magánterületek esetén az ingatlan határától (telekhatártól)
- 1 méter magasságot nem meghaladó cserje telepítése esetén 0,5 méter,
- 3 méter magasságot nem meghaladó cserje, díszfa, gyümölcsfa, szőlő telepítése esetén 1 méter,
- 3 méter magasságot meghaladó díszfa, gyümölcsfa, bármely más növényzet telepítése esetén legalább 3 méter telepítési távolságot meg kell tartani.
Kérjük, hogy a jószomszédi viszony megtartása érdekében vegyék figyelembe a helyi rendeletben, a fa- cserje és egyéb növények telepítésére előírt szabályokat!


Papdiné Megyeri Csilla szerkesztő

domatv1

ertéktár

kozlony allamkincstar logo njt

magyarorszag hu

csmkh