Tisztelt Domaszékiek!

Sokan nem értik, hogy miért is kell egy intézményt bezárni.

Miért kell például az óvodát bezárni, ha ott nem is dolgozik idős személy?

Nos, igaz hogy a COVID-19 koronavírus az idősebb korosztályra veszélyesebb, de mivel nagyon gyorsan és könnyen fertőz a betegség, a lakosság nagy részét érinteni fogja, ahogy ezt a külföldi példákból látjuk is. A fertőzöttek száma exponenciálisan nő, ha nem teszünk az emberek egészségének védelmében óvó intézkedéseket. Nagyon nagy létszámú beteg esetén pedig az egészségügyi rendszer kapacitása miatt valószínűleg nem tud mindenki ugyanolyan szintű egészségügyi ellátásban részesülni.

Az Országos Mentőszolgálat, mint a sürgősségi betegellátó-szervezet csúcsa ezért kér többek között mindenkit, hogy maradjon otthon.

Tehát a cél, hogy a járványügyi intézkedések betartása által csökkentsük az egy időben betegek létszámát. Ez ma az egyik legfontosabb cél.

Az alábbi ábra ezt mutatja be.

 

Kép forrása: index

 

Tehát egy intézmény bezárása nem csak az ott dolgozók érdekében történik, hanem mindenki érdekében, aki az intézményben megfordul, továbbá azok családtagjaira, barátaira való tekintettel is. Ez a közvetett veszélyeztetetti létszám jóval magasabb, mint az adott intézményben szolgálatot teljesítő dolgozók száma.

A következő napokban szorítsuk le a tömegközlekedést, ne most intézzük azon ügyeinket, amiket hónapok óta halogatunk, ne menjünk felesleges bevásárló körútra.

Maradjunk otthon, védjük magunkat, családunkat, és közösségünket.

Domaszék, 2020. március 17.

 

Bízva a korlátozó intézkedések és egészségügyi javaslatok betartásában és az Önök segítségével a mihamarabbi veszélyhelyzet elhárulásában,

üdvözlettel,

 

dr. Pálfi Tímea                             Sziráki Krisztián

jegyző                                        polgármester