legifoto2.jpg

A napokban elindított Pálinkakiválóságok honlapját mutatta be Gál Péter, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára szerdán, A Magyar Pálinka Házában tartott sajtótájékoztatón. A szaktárca helyettes államtitkára az eseményen elmondta, hogy a Nemzeti Pálinkakiválóság Programot 2014-ben azért indította el a Földművelésügyi Minisztérium, hogy előmozdítsa a minőségi, kulturált pálinkafogyasztást és segítsen eligazodni a fogyasztóknak a rendkívül gazdag hazai pálinka- kínálatban.

Mint mondta immár ötödik éve fog megjelenni az FM gondozásában a Pálinkakiválóságok Könyve is, amelynek tartalma ettől az évtől a most elindított honlapon is elérhetővé válik, így segítve az érdeklődőket abban, hogy akár a telefonjukat segítségül hívva választhassák ki a számukra legmegfelelőbb pálinkát. A honlapon található információk a magyar mellett angol nyelven is elérhetők, annak érdekében, hogy a magyar pálinkát a külföldi fogyasztók és potenciális piacok is megismerhessék- tette hozzá az agrártárca helyettes államtitkára. Az FM, az Agrármarketing Centrum (AMC), valamint a Pálinka Nemzeti Tanács (PNT) együttműködésének köszönhetően 2018 márciusában hazánk a világ egyik legjelentősebb bor és alkoholos ital kiállításán a ProWein-on mutathatta be Magyarország pálinkakiválóságait.

Mihályi László, a PNT elnöke kiemelte, hogy a ProWein közösségi pálinka standján arra törekedtek, hogy bemutassák a pálinka sokszínűségét, ezen belül mind a termelők nagy számát, mind pedig a gyümölcsféleségeket. A kiállításnak köszönhetően már érkeztek megkeresések Németországból, Lengyelországból és Bulgáriából is.

Kitért arra is, hogy idén is megrendezésre kerül a Pálinka Országkóstoló, amely az Országos Pálinka Verseny és Pálinkakiválóság Program pálinkakiválóságainak kiválasztása.

A múlt évben több mint egymillió hektoliterfok pálinka került kereskedelmi forgalomba - ez mintegy 7,2 millió palack 0,35 literes, 42 százalékos alkoholtartalmú pálinkának felel meg -, a bérfőzött párlat mennyisége tavaly meghaladta a 4,48 hektoliterfokot.

(MTI/FM Sajtóiroda)