Tíz százalékkal csökken a gáz, a villany és a távhő ára
Csökken a gáz, a villany és a távhő ára 10 százalékkal január 1-jétől a kormány döntése értelmében. A csaknem négymillió háztartást érintő rezsiköltség-csökkentésről Giró-Szász András kormányszóvivő korábban azt mondta, a szolgáltatóknak kell viselniük a terheket, azokat nem háríthatják át.
A kormányszóvivő a döntéssel kapcsolatban utalt arra, hogy 2002 és 2010 között több mint kétszáz százalékkal emelkedett a gáz, száz százalékkal pedig a villany ára, a magyar családokra így irreálisan magas teher nehezedik a rezsiköltségek miatt.

Energetikai tanúsítvány
Egy új rendelettel szigorította a kormány az épület-energetikai tanúsítási követelményeket. Így ez évtől már az 50 négyzetméter alatti ingatlanok eladásánál, bérbe adásánál is kell energetikai tanúsítványt készíteni, illetve mostantól a lakáshirdetésekben is meg kell adni az épület energetikai besorolását. A tanúsítványokról központi nyilvántartás készül, és lesz minőség-ellenőrzés is.

Jó lesz a nyugdíjasnak, minimálbéresnek
Január elsejei hatállyal 5,2 százalékkal emelik a nyugdíjakat, a kormány ugyanis ekkora inflációt tervezett korábban az évre. Ez reálértéken valószínűleg nyugdíjemelést jelent majd, hiszen a 10 százalékos rezsicsökkentés és a jövedéki adó emelésének elhalasztása rövid távon leviszi az inflációt. A nemzeti bank szerint részben ezek hatására idén csak 3,5 százalékos áremelkedésre lehet számítani.
A minimálbért is a várható infláció felett emelik. A 2012-es 93 000 forintról 98 000 forintra nő a bruttó, ez csaknem 5,4 százalékos növekedés; a szakmunkás minimálbér 108 ezerről 114 ezer forintra emelkedik, 5,6 százalékkal. Nettóban a minimálbér a 60 915 forintos szintről 64 190 forintra változik, a szakmunkások minimális nettója a tavalyi 70 740 forint után 74 670 forint lesz, előbbi 3275, utóbbi 3930 forintos havi növekedést jelent.

Egykulcsos adórendszer
Idén januártól lesz valóban egykulcsos az szja. A változás csak a havi 202 000 forint felett keresőket érinti, hiszen 2012-ben is már csak nekik kellett szuperbruttós adóalappal számolni. Ennek köszönhetően 2013-tól már az összes jövedelmet egységes 16 százalék adó terheli, a jól keresők (havi egymillió forintig) akár havi 15-20 ezer forinttal is többet vihetnek haza a 2013-tól hatályos adóváltozásnak köszönhetően - írja az Index.

Adóváltozások
Az alkohol jövedéki adója január elsején 15 százalékkal nő, míg a sör jövedéki adója 10 százalékkal, hektoliterenként és alkoholfokonként 1620 forintra emelkedik. A pezsgő adója hektoliterenként 16 460 forintra nő, az úgynevezett köztes alkoholtermékek adója 25 520 forintra hektoliterenként. A gyártók ezeket várhatóan tovább fogják hárítani a fogyasztókra, így az alkoholos italok árának emelkedése várható - olvasható az Index cikkében.

Változott a helyi iparűzési adó alapjainak számítása is, ami az energiacégek mellett a kiskereskedőket érinti hátrányosan. Ezért a kiskereskedelemben további áremelésekre lehet számítani.
(Forrás: MTI)