legifoto2.jpg

Önkormányzatok és önkormányzati konzorciumok pályázhatnak kétmilliárd forintos keretösszegre a területükön lévő zártkertek fejlesztésére, az elhanyagolt területek rendbetételére január 31-ig - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkára szerdán Debrecenben illetve Nyíregyházán, a Hálózatban együtt a vidéki települések fejlesztéséért című szakmai konferencia-sorozaton.

A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) szervezésében tartott eseményeken Szakáli István Loránd emlékeztetett rá, hogy a kormány 2017-ben elfogadta az önálló Zártkerti Programról (ZP) szóló határozatot, amelynek értelmében 2018-tól évi kétmilliárdos keretösszegre lehet pályázni a zártkertek rendbetételére.

Az FM 2014-ben elvégzett felmérése és a rendelkezésre álló nyilvántartási adatok alapján az országban 200 ezer hektár zártkerti terület van, ami 1 millió 150 ezer földrészletet, apró, nadrágszíj-parcellát jelent. A zömében az 1960-as, 1970-es években a települések külterületi részein kiosztott parcellák nagy része elhanyagolt, parlagon hagyott terület, sok esetben még a tulajdonosuk sem azonosítható. Az ZP pályázata lehetőséget biztosít az önkormányzatoknak az alapinfrastruktúra kialakítására, a meglévő utak fejlesztésére, a vízrendezésre, a zártkertek mezőgazdasági funkciójának fejlesztésére - ismertette a helyettes államtitkár. Szakáli István Loránd elmondta azt is, hogy a kétmilliárdos évi keretösszeg kizárólag nemzeti forrás, a támogatási intenzitás 100 százalék, s a nyertesek a 10 millió forint maximálisan pályázható összeg 75 százalékát előlegben felvehetik.

A január 31-ig pályázható források iránt nagy az érdeklődés: eddig 656 pályázati dokumentum kitöltését kezdték meg az önkormányzatok - jelezte a helyettes államtitkár megemlítve, hogy az elmúlt három évben kísérleti mintaprogram keretében 770 millió forintot biztosítottak önkormányzatoknak ilyen célokra. A pályázati dokumentumok elérhetőek a kormány és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. honlapján. A döntési listát március 31-ig teszik közzé, a nyerteseknek pedig jövő áprilisig kell megvalósítaniuk beruházásaikat.

(MTI/FM Sajtóiroda)