ELŐZZÜK MEG A BAJT !
A BŰNCSELEKMÉNYEK TÖBBSÉGE MEGELŐZHETŐ!
ENGEDJE MEG, HOGY SEGÍTSÜNK!

 

1. MAGATARTÁSI ÉS TAKTIKAI VÉDELEM:
A lakást, kaput akkor is tartsák zárva, amikor otthon tartózkodnak. Használjanak biztonsági láncot.
Lakótársaival gondoskodjon a helyiségek megfelelő zárásáról, az illetéktelenek ott tartozódásának megakadályozásáról. Ebből a szempontból is hasznos a bérházak lépcsőházainak, pincéinek éjjel-nappal való zárása!
Végzettségét, címeit ne tüntesse fel névtábláján, ha nem feltétlenül szükséges, mert ebből vagyoni helyzetére lehet következtetni!
Egyedül élő nők -saját biztonságuk érdekében- elég, ha csak vezetéknevüket írják ki!
Időnként vizsgálják át a bejárati ajtót és környékét, hogy nincsenek-e számok, jelek odaírva, papírcsík, gyufaszál az ajtó réseibe dugva, cellux-csík felragasztva. Ezeket azonnal távolítsa el, mivel az Ön távollétei időpontjainak megfigyelését szolgálják!
Ajtónyitás előtt minden esetben győződjön meg -pl.: az optikai kitekintő igénybevételével- az Önhöz érkező személy kilétéről!
Ha idegenek csengetnek be, és valakit keresnek, szolgáltatást, vásárlást ajánlanak, rosszullétet színlelnek, vagy valamilyen apróságot kérnek, ne engedje be őket lakásába. A „hivatalos személyektől" is kérje el igazolványukat!
Ha ismeretlen, lakóknak vélt személyeket látnak csomagokkal (doboz, bőrönd, nagytáska, televízió, képek, bútorok, stb.) közlekedni lakóházukban, figyeljék meg, hogy melyik lakásból jöttek ki. Próbálják meg személyleírásukat megjegyezni, az általuk használt jármű típusát, rendszámát írják fel!
Nyaralás előtt szóljanak a szomszédjuknak, rokonuknak, hogy meddig lesznek távol, és kérjék meg őket a levélszekrény kiürítésére, az újságok, díjbeszedő cédulák bevételére!
Távollétük idejére célszerű a csengőt kikapcsolni, hogy a lakás elhagyatottsága ne legyen könnyen ellenőrizhető!
Idegenekkel ne közöljék, hogy mikor nincsenek otthon, de rokonainak, jó szomszédaiknak mindig hagyják meg elérhetőségüket (cím, telefonszám)!
Ne tüntesse fel címét kulcstartóján!
Lakáskulcsát ne tegye ajtaja közelében található „biztos rejtekhelyre" (lábtörlő, villanyóraszekrény stb.)!
Ha a biztonsági zárat nem tudja bezárni, ne menjen el hazulról, mert lehet, hogy a bűnözők a lakást betörésre „előkészítették". Gondoskodjon zárcseréről, de ne hagyja felügyelet nélkül a lakást!
Kulcsait ne tartsa igazolványaival egy helyen, mert ellopásuk esetén „kulcsrakész" segítséget ad pontos lakcímével, autórendszámával a betörőknek!
Figyeljen arra, hogy hazaérkezéskor, vagy eltávozáskor ne legyen idegen a lakásajtó közelében!
Taktikai védelemként alkalmazhatók olyan műszaki eszközök is, amelyek a tulajdonos ottlétének látszatát keltik, pl.: időkapcsolóval ellátott véletlenszerű fény- és hanghatásokat produkáló berendezések!

 

„KI MINT VESZI ZÁRÁT, ÚGY ALUSSZA ÁLMÁT!"

 

2. MECHANIKAI VÉDELEM:
A legtöbb betörő, tolvaj az ajtón, ablakon áthatol be a lakásba, így a nyílászárók védelme a legfontosabb! Ez persze vonatkozik a pince, a padlás, a kamra és garázs ajtóira, ablakaira egyaránt. Áthatolhatatlan ajtó, ablak még nem készült, amit ember bezárhat, azt ki is tudja nyitni. De nem mindegy, hogy milyen áron és mennyi idő alatt!
A lakások behatolás elleni védelme kettős célt szolgál. Egyrészt jelzi a betörő számára, hogy nem lesz könnyű dolga, tehát megelőzési funkciója van, másrészt feltartja a betörőt, esetenként olyan hosszú időre, ami már elegendő arra, hogy leleplezzék, tetten érjék őt.
Milyen követelményeknek feleljenek meg az ajtók:
A bejárati ajtó keményfából, vagy fémből készüljön,
az ajtólap legyen tömör, 40-50 mm vastagságú,
csak optikai kitekintő legyen rajta (ablak nem indokolt),
az ajtólap és a tok záráspontossága ne haladja meg a 2 mm-t,
az ajtólap zárását minimum 2 db biztonsági zár biztosítsa, még hatékonyabbak a több ponton záródó ajtózárak, vagy az ún. biztonsági ajtók.
az ajtókat kiemelés és feszítés ellen is biztosítani kell,
cilinderbetéteket, mágnesbetéteket védőpajzzsal kell ellátni, így megakadályozhatjuk azok mechanikai feszítését, törését.
Milyen követelményeknek feleljenek meg az ablakok, kémények, szellőzők:
Biztonságunk érdekében célszerű mechanikai védelemmel ellátni minden olyan nyílást amelynek, nagysága akkora, hogy egy vékonyabb testalkatú ember átfér rajta. Egy jól elkészített, szakszerűen beépített rács megfelelő mechanikai védelmet nyújt, de a fémredőnyök, valamint már a modern technika képviseletében a törésgátló fóliák is jól szolgálatot tehetnek. Esztétikai szempontból nem mindenki törekszik arra, hogy lakását mindenhol berácsoztassa. Nekik ajánlanánk az elektronikai eszközök alkalmazását.

 

3. ELEKTRONIKAI VÉDELEM:
Az elektronikai védelem a mechanikai védelem és a személyi őrzés fontos kiegészítője, de kerülhet önállóan is alkalmazásra.
Míg a hívatlan látogató szorgosan keresi záraink kinyitásának lehetőségeit fontos, hogy a külvilág tudomására hozzuk: valaki jogtalanul be akar hatolni otthonunkba.
Egyik lehetőségként felszerelhetünk helyi riasztású hang- és fényjelző készülékeket, melyekre hívjuk fel a szomszédban lakók figyelmét.
Másik megoldás az ún. távriasztás, távfelügyelet. Ennek lényege, hogy szinte attól a pillanattól kezdve, hogy a betörő „dolgozni" kezd, otthonunktól távolabb, egy erre szakosodott központ, észleli az eseményt és ún. kivonuló szolgálatot, „elfogókat" küld a helyszínre.

 

4. CIVIL SZERVEZŐDÉSEK: Szomszédok Egymásért Mozgalom
A Szomszédok Egymásért Mozgalom (továbbiakban: SZEM) olyan társadalmi bűnmegelőzési program, amelynek célja a lakóközösségben előforduló bűncselekmények megelőzése, korlátozása, a biztonságosabb életkörülmények kialakítása.
A mozgalom lényege, hogy az egymás szomszédságában lakók az átlagosnál sokkal jobban figyelnek, vigyáznak egymás értékeire és közvetlen lakókörnyezetükre. Felelősséget éreznek saját és mások személye, tárgyi értékei iránt.
A mozgalom biztonságot nyújt az egyénnek, a családnak akkor is, ha bármennyi időre elhagyja otthonát. Nagyobb biztonságot nyújt az otthonlévőknek is, elsősorban a környezet részére adott riasztással. Egy adott közösségi területen kialakított jelzőriasztó rendszer szükség esetén történő működtetése az azonnali segítségnyújtást biztosítja.
SZEM előnyei:
csökkenti a bűncselekmények elkövetését lehetővé tevő körülményeket,
a kialakított kölcsönös együttműködés, a folyamatos párbeszéd segíti kialakítani a közösségi szellemet, így mindenki hozzájárulhat a saját és mások tulajdonának védelméhez,
a mozgalomban résztvevők az általuk észlelt gyanús személyekről és tevékenységekről tájékoztatják azokat az „aktivistákat", együttműködő embereket, akik a rendőrséggel, polgárőrökkel stb., közvetlenül tartják a kapcsolatot,
általános segítségnyújtás ad.
A szerveződési forma lehet informális (nem hoz létre önálló jogi személyiséggel bíró egyesületet), vagy formális (egyesület létrehozása, mely törvényileg szabályozott).

5./ MI A TEENDŐ BAJ ESETÉN?
1. Betörés észlelésekor:
Ha hazaérkezéskor betörés nyomait észleli, ne menjen be a lakásba!
Ennek két oka is van:
a./ A betörő még mindig a lakásban lehet és nem kizárt, hogy menekülése érdekében Önnel szemben fizikai erőszakot fog alkalmazni.
b./ Ha nem megy be a lakásba, akkor a betörő által hátrahagyott nyomokat nem változtatja meg, így megkönnyíti a rendőrség szakembereinek munkáját.
2. Értesítse a rendőrséget (A lehető legrövidebb időn belül!)
Ha mód van rá a szomszédokkal együtt, tartsa szemmel lakását, hogy az esetlegesen ott tartózkodó betörő ne tudjon észrevétlenül távozni!
Ha a rendőrség kiérkezése előtt a betörő mégis megpróbálna elmenekülni, lehetőség szerint akadályozzák meg azt, de csak abban az esetben, ha az a testi épségünket nem veszélyezteti!
Ha ez nem meg oldható vagy nem jár sikerrel, alaposan figyeljék meg az illető személyt és ruházatát, az általa használt jármű ismertetőjegyeit, menekülési útvonalát.


A témával kapcsolatban felmerült egyéb kérdésekre a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályán kaphatnak választ:


Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
62/562-410
EGÉSZ ÉVBEN AZ ÖNÖK BIZTONSÁGA ÉRDEKÉBEN!
Rendőrségi segélyhívó: 107
Központi segélyhívó: 112
TELEFONTANÚ: 06/80/555-111