Csongrád megye - Közepesen erős parlagfű-fertőzöttségre kell számítani idén. Bünteti a hatóság, ha bimbózó vagy virágzó gyomot talál. Teszteltük, ki ismeri fel az allergén növényt.
A szabályok 2008 óta változatlanok: a gazdák június 30-áig kötelesek mentesíteni a területüket. Ha a hatóság július 1-je után bimbózó vagy virágzó parlagfüvet talál, bírságot szab ki. Borsos ára van a mulasztásnak: a büntetés 15 ezertől 5 millió forintig terjedhet. Az összeg függ az allergén gyommal fertőzött terület nagyságától és attól is, hogy kül- vagy belterületen helyezkedik el. Ha például belterületen 200 négyzetméteres gazt találnak – és több mint a fele parlagfű –, legalább 750 ezer forintos bírságot kell megállapítaniuk.
– Közepesen erős évnek nézünk elébe. A tavaszi aszály hatására az elvetett növénykultúrákban a gyomirtó szerek nem mindenütt hatottak megfelelően. Az utána következő eső és meleg kimondottan kedvezett a parlagfű elterjedésének. A korai aratás után a tarlókon szintén megjelenhet a gyom, a nyár végén is lehet bizonyos mértékű elszaporodásra számítani. Ezért kérjük a gazdákat, hogy rendszeresen ellenőrizzék a területeiket. Főleg a tarlókat, napraforgótáblákat, a kapás növényeket és a fóliasátrak helyét – tájékoztatott Hódi László. A Csongrád Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának vezetője hozzátette: július közepétől várható parlagfűvirágzás. A földek 5 százalékos fertőzöttségétől már bírságolnak, 50 százalék felett pedig már a magasabb bírságtételt szabják ki.

Fotó: Karnok Csaba
Aki nem vágja le a parlagfüvet saját portáján, ott a hatóság intézkedik, majd kiszabja a bírságot.
Tavaly kísérleti jelleggel helikopteres felderítést is bevetett a hatóság, hogy a közutakról nem látható területeket átvizsgálhassa. Idén két ilyen légi akciót tervez. Eddig a hatóság egy erős évben 5-600 ügyet indított, ehhez képest a tavalyi gyengébb évben 209 eljárást folytattak 80 hektár gyomos terület miatt. A légi felderítés ezen kívül 15 foltot, vagyis 40 hektárt talált. Összesen 5,5 millió forintot róttak ki. Közérdekű védekezést 154 esetben rendeltek el, de – tavaly elsőként – egyet sem kellett elvégezni, mert a tulajdonosok kiirtották a gyomot, mire odaértek. Legfertőzöttebb területnek a Homokhátság és Csongrád területe bizonyult. Ezzel Csongrád megye közepesen fertőzött megyének számít, a szomszédos Bács-Kiskun viszont a legfertőzöttebbek közé tartozik.
A Vidékfejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tájékoztatása szerint a mentesség elérése hosszú folyamat: a gyomnövény magja 40 évig is csíraképes lehet. A parlagfűvel kapcsolatos intézkedésekre, mérésekre idén 79 millió forintja van a tárcának. Becslések szerint a növény minden ötödik embernek okoz allergiát, a legtöbb tünetet kiváltó allergének között első helyen áll. Az elmúlt 12 évben 9-szeresére nőtt a pollenallergiások száma. Az agrárgazdaságnak éves szinten 150–200 milliárd forint értékű terméskiesést okoz a parlagfű.


(Forrás: Délmagyaroszág napilap)