Igazi példaképek között népszerűsíthették tevékenységüket a szentesi Információs és Koordinációs Pont (IKOP) fogyatékosságügyi tanácsadói augusztus 27-29. között. A VII. Speciális Olimpia Nemzeti Nyári Játékokon mutatkoztak be, ahol minden a sport iránti szeretetről és a fogyatékos személyek fantasztikus kitartásáról és ügyességéről szólt.

A VII. Speciális Olimpia Nemzeti Nyári Játékokat idén Szentesen, Szegváron és Szegeden rendezték meg, 55 egyesület mintegy 800 sportolójának részvételével. A három napon át tartó különleges rangadó egyben előválogatója volt a 2023-as berlini Nyári Világjátékoknak. A sportolók ezúttal 16 sportágban – asztaltenisz, bocsa, görkorcsolya, tollaslabda, tenisz, úszás, torna, judo, erőemelés, atlétika, labdarúgás, kerékpár, kézilabda, kosárlabda, mozgásélmény, bowling – mérhették össze teljesítményüket.

SZIN Efop192 specialis olimpia IKOP 2021.09.10

A Magyar Speciális Olimpiai Szövetség 1989 óta rendez sporteseményeket enyhe, középsúlyos vagy súlyos értelmi fogyatékkal élők és halmozottan sérült személyek számára. A speciális olimpián kívül a MSOSZ évente több mint 50 versenyt, edzőtábort szervez. Ezeken a versenyeken a speciális igényű sportolók bemutathatják, hogy nem csak teljes értékű életet képesek élni, de komoly sportteljesítményekre is képesek.

Talán ezért is volt a közönség körében népszerű az olimpiai faluban lévő IKOP-stand, ahol az érdeklődők tájékozódhattak a MONTÁZS projekt keretében működő országos IKOP-hálózatról. A látogatók igen nyitottak voltak a szakemberek által kínált szolgáltatások iránt, és különösen érdekelték őket az általuk elért eredmények.

A MONTÁZS projektről

A MONTÁZS projekt keretében országszerte 22 Információs és Koordinációs Pont (IKOP) működik, ahol a fogyatékosságügyi tanácsadók naprakész információkkal segítik a fogyatékos embereket és családtagjaikat. A szolgáltatást térítésmentesen vehetik igénybe az érintettek.

A MONTÁZS projektről az alábbi linken tájékozódhat: https://nfszk.hu/projektek/montazs-projekt

A MONTÁZS projekt képviselői Csongrád-Csanád megyében:

Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Bölcsődéi és Gyermekjóléti Központja (6723 Szeged, Sás u. 2.)

 • Fogyatékosságügyi tanácsadó: Kovács-Surányi Gabriella

 • Telefonszám: +36 20 267-8754

 • E-mail cím: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Szentesi Családsegítő Központ (6600 Szentes, Ady Endre u. 10.)

 • Fogyatékosságügyi tanácsadó: Szabó Zsanett

 • Telefonszám: +36 20 381-4027

 • Szociálpolitikai Innovációs Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság

  Cím: 1142 Budapest, Ungvár utca 64-66. Telefon: +36 1 450 3237

  E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

  Honlap: www.szinkft.hu

  E-mail cím: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.