Civilszervezetek

Domaszéki Családok Klubja

Domaszéki Élhetőbb Faluért Közhasznú Egyesület

Domaszéki Jázmin Nyugdíjas Klub

Domaszék Lakosságának Egészségesebb Életéért Alapítvány

Domaszék Szebb Jövőjéért Közalapítvány

 

Domaszéki Családok Klubja

  logo

 Csoportunk 1995-ben alakult a több gyermeket nevelő családok érdekeinek védelmében, ill. az életük, minden napjaik megsegítésére.

Céljaink és rendezvényeink:
közös programok szervezésére gyermeknap, karácsony, gyermeküdültetés, családi kirándulások...stb.
adományok gyűjtésére és eljuttatására a rászorulók részére
családok életminőségének javítására

2010 Decemberében a Domaszéki Nagycsaládosok csoportjának tagjai elhatározták, hogy minden család számára lehetővé szeretné tenni a csatlakozást és a programokon való részt vételt. Ezért egy Klub megalapításáról döntöttünk és továbbiakban a nevünk Domaszéki Családok Klubja lett. A Klub célja a Domaszéken élő családok összefogása, számukra programok szervezése. Akik részt kívánnak venni a falu életében. Civil szervezetként segítséget nyújtunk különböző rendezvényeken. A Klubhoz csatlakozó családok a tagdíj megfizetése után jogosultak a rendezvényeinken részt venni. Akik szeretnének csatlakozni a Klubunkhoz és programjainkon is szívesen részt vennének, jelentkezhetnek.

 

Domaszéki Családok Klubja
6781 Domaszék, József A. u. 51.
Szekeresné Ildikó +36 70 / 676 63 72

 

Domaszéki Jázmin Nyugdíjas Klub

 
Székhely: Sárkányhegyi Közösségi Ház (6781 Domaszék, Dankó Pista tér 11.)
Klubnapok: minden csütörtök 14-17 óráig
Népdalkör: minden csütörtök: 17-19 óráig (Énektanár: Babai Gizella)
Klubvezető: Ördög Istvánné (Tel.: 06-30/314-2524)

 

A Jázmin Nyugdíjas Klub 2000 januárjában alakult az idős, idősödő emberek szabadidejének tartalmasabb eltöltése érdekében.
Céljaink és rendezvényeink:
közös programok, kirándulások szervezése
a domaszéki Népdalkör működtetése a citerazenekarral
a közösségi életben való részvétel, a közösségi élet elősegítése

 

A Nyugdíjas Klub segítséget nyújt különböző önkormányzati és civil rendezvények lebonyolításában, pl. falunap, idősek napja, falukarácsony stb.
Minden évben megrendezésre kerül a Domaszéki Sportcsarnokban a 10 nyugdíjas klubot összefogó nyugdíjas találkozó, mely hatalmas sikert szokott aratni. Az ősz végén szüreti mulatságot szervezünk a Sárkányhegyi Közösségi Házban és egy igazi régi időket felelevenítő, hagyományőrző rendezvényt bonyolítunk le nem csak klubtagok közreműködésével.
A nyugdíjas klubnapokon különböző érdekes programokat szervezünk, közösen megünnepeljük a névnapokat egy igazi családias hangulattal, beszélgetésekkel, teafőzéssel, zsíros kenyér készítésével meghitté tesszük ezeket a találkozásokat.
A domaszéki Népdalkör már több versenyen is részt vett. 2012. április 4-én arany minősítést kapott.
Akik szeretnének csatlakozni a kórushoz vagy részt szeretnének venni a klubnapokon, jelentkezzenek nálam a 06-30/314-2524-es telefonszámon Ördög Istvánné klubvezetőnél.

 

Domaszék Lakosságának Egészségesebb Életéért Alapítvány

 
Alapítványunk 1998-ban alakult, célja az Egészség megőrzése, betegségek megelőzése, egészségügyi és rehabilitációs tevékenység, szociális- és családsegítés, ismeretterjesztés, képességfejlesztés, hátrányos helyzetű csoportok esélyegyenlőségének javítása.
Alapítványunk minden év novemberében egészséghetet szervez szűrővizsgálatokkal, mozgásprogramokkal.
Minden tavasszal utcai futóversenyt szervezünk egészséges ételkóstolóval. Az Egészségközpont tornaszobáiban lehetőség van különböző alakformáló-, és kondicionáló tornán való részvételre, egyéni edzésre is. Több esetben szerveztünk már közös egészségnevelő projektet Lövétei testvértelepülésünkkel.
A 2013-as tervezett programok megvalósulását jelentősen befolyásolja, hogy a TÁMOP3.2.3/A-11/1 jelű egészségfejlesztő életmódprogramok tárgyú pályázatunk támogatásban részesül-e. Közösségi programjainkról minden esetben a Domaszéki Hírmondóból értesülhet a tisztelt lakosság.

 A mozgásprogramokkal kapcsolatban érdeklődni lehet:

 Alakformáló, stepp és pilátesz torna: Engi Zsófia, 30/6751312
Faragó Mária 30/3663319
Hastánc: Nyerges Gizella 30/3038591
Egészségmegőrző jóga: Kószó Cecília 20/5123200

 

Domaszéki Élhetőbb Faluért Közhasznú Egyesület

 

A Domaszéki Élhetőbb Faluért Közhasznú Egyesület 2005 novemberében alakult azzal a céllal, hogy településünk lakosságát hatékonyabban bevonja a falu fejlődésébe, élhetőbbé tételébe. Ez alapján a legfőbb tevékenységi körök, a közterületek védelme, önkéntes karbantartása, környezettudatos életmódra nevelés, a helyi értékek, régi egyedi épületek védelme, a tipikus alföldi környezet megóvása. Az egyesület továbbá fontos szerepet vállal települési és kistérségi szinten is ifjúsági, sport, kulturális és szabadidős rendezvények szervezésében, lebonyolításában. Az Egyesület a közhasznú szervezetekről szóló 1997. évi CLVI. törvény 26. § c.) pontjában megjelölt közhasznú tevékenységek közül az alábbi közhasznú tevékenységeket végzi: a) környezetvédelem, b) természetvédelem, állatvédelem, c) kulturális tevékenység, d) kulturális örökség megóvása, e) nevelés és oktatás, képességfejlesztés, ismeretterjesztés, f) a magyarországi nemzeti és etnikai kisebbségekkel, valamint a határon túli magyarsággal kapcsolatos tevékenység, g) sport, a munkaviszonyban és a polgári jogi jogviszony keretében megbízás alapján folytatott sporttevékenység kivételével.

Az egyesület legjelentősebb programjai, rendezvényei:

- Szemétgyűjtési közterület rendezési akciók szervezése többször egy évben.
- Környezetvédelmi, egészségügyi és ismeretterjesztő előadások szervezése a „Téli esték" programsorozaton belül.
- Társastánc tanfolyam szervezése
- Színjátszó csoport
- Művészeti kör és énekkar (vegyes-kórus) beindítása
- Környezetvédelmi tábor szervezése
- Az egyesület 2007. szeptemberében indította el a Domaszék Tv-t, amely jelenleg képújságot sugároz a domaszéki kábeltelevíziós hálózaton.
- Nemzetközi néptánc találkozó szervezése 2007 és 2008 nyarán.
Működésünk során eredményesen segítettük a különböző helyi és térségi szervezetek és a lakosság közti információáramlást, valamint a lakosok köztit is.
- Részt veszünk a domaszéki Falunappal egybekötött Répafesztiválon, és a novemberi Katalin-bálon, a helyi tánccsoporttal együttműködve műsort szolgáltattunk, valamint tombolát szerveztünk.
- Ötödik éve folyik nagy sikerrel a Falukarácsony nevű programunk, amely során rászorulóknak gyűjtünk, szeretetvendégségre invitálunk mindenkit és a művészetek segítségét kérve lehetőséget teremtünk, hogy bárki megélhesse a közösség fenntartó erejét a szeret ünnepe kapcsán is.
- Mórahalommal együttműködve részt vettünk a Megyejáró Néptánc Gála szervezésében, - a röszkei Beretzk Péter Természetvédelmi Klub Egyesülettel pedig tanösvényt hoztunk létre a Madarász-tó környékén a helyi természeti ritkaságok felfedezésére.

Egyesületünk újult erővel vetette bele magát új hagyományok megteremtésébe. „Téli Esték" címmel rendezvénysorozatot indítottunk. Előadásokat tartott Juhász Péter egyetemi tanár, egészségfilozófus, felnőttoktatási szakértő. Az előadások témái: mozgás és táplálkozás, szervrendszerek szerinti elváltozások, szenvedélybetegségek, gyógynövények, aromaterápia, homeopátia, mentális egészségvédelem. Másik előadássorozatunk fő témája a környezetvédelem, de minden évben más oldaláról megközelítve. A szelektív hulladékgyűjtés, hulladékkezelés típusai, a hulladék jövőbeni hasznosulása, a megújuló energiaforrások használatának témáját szakértő előadók segítségével dolgozzuk föl minden korosztálynak érthető és élvezetes módon. Fontosnak tartjuk a kultúra folyamatos fejlesztését, ennek jegyében pályáztunk és nyertünk a Könyvtámasz Alapítvány által kiírt pályázaton, melynek eredményeként 250 ezer Ft-os könyvcsomaggal gazdagítottuk a domaszéki könyvtár állományát, elsősorban kortárs írók műveivel.
A kulturális és környezetvédelmi nevelés mellett a község infrastruktúrájának fejlesztése is fontos számunkra ezért pályáztunk és nyertünk támogatást a helyi Szabadság tér területrendezésére, valamint közösségi épületek felújításában és a közterületek rendezésében is segítséget nyújtottunk a helyi önkormányzatnak.
A szervezet fejlődése:
Az egyesület 2005-ben alakult 10 fővel, hogy községünkben és a térségben képviselhessük a civilek érdekeit, és fölszólalhassunk a a különböző problémák kapcsán. 2009-re már 16 fizető tagunk van, ezen kívül pártoló tagság alakult és több csoport is működik szervezetünk mellett, kiknek érdekeit mi képviseljük. Színjátszó csoport, művészeti kör, népdalkör, ifjúsági tagozat, Doma Tv stábja. Kapcsolatot tartunk és együtt működünk a településen és a környéken működő civil szervezetekkel, valamint országos projektekben is részt veszünk. 2007-ben közhasznúvá váltunk, hogy még eredményesebben működhessünk. A Domaszéki Hivatal pénzügyileg is támogatja szervezetünket, amely támogatás lehetővé teszi a folyamatos pályázást, önerőt biztosít. Több nyertes pályázat és megvalósult projekt után, tisztán látjuk, hogy tagjaink jól tudnak együttműködni és eredményesen dolgozik az egyesület.

   Kapcsolat

 Domaszéki Élhetőbb Faluért Közhasznú Egyesület

 Adószám: 18475788-1-06

 www.elhetobbfaluert.blogspot.com

 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
vagy a facebookon

 

Domaszék Szebb Jövőjéért Közalapítvány

1.) A közalapítvány célja:
Domaszék Községben a környezetvédelmi előírások betartásának elősegítése érdekében a lakossági szennyvízelvezetés – zárt rendszerű csatornahálózat létrehozásának – és szennyviztisztitás műszaki megvalósításának támogatása, megszervezése, valamint e célnak és ezen ellátások folyamatossága biztosításának támogatása, illetve a mindehhez szükséges tevékenységek elvégzése.

A közalapítvány célul tűzi ki továbbá a közösségi kulturális programok és a lakosság részére rendezendő szabadidős és kulturális rendezvények szervezését, pénzügyi támogatását.

2.) A közhasznú szervezetekről szóló 1997. évi XLVI. törvény 26. § c.) pontja szerint az alapítvány az alábbi közhasznú tevékenységeket folytatja:
Nevelés, oktatás, képességfejlesztés, ismeretterjesztés (A közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény szerint).
Természetvédelem, környezetvédelem (a természetvédelemről szóló 1996. évi LIII. törvény, a környezetvédelem általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény).
Kulturális tevékenység (a kulturális javak védelméről és a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény).
Gyermek-, és ifjúságvédelem, gyermek- és ifjúsági érdekképviselet (a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény szerint).
Sport, a munkaviszonyban és a polgári jogviszony keretében megbízás alapján folytatott sport tevékenység kivételével (a sportról szóló 1996. évi LXIV. törvény szerint).

3.) Az alapítvány céljainak megvalósítása érdekében az önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 8. §-ban foglalt, az óvodáról, az alapfokú nevelésről, oktatásról, a gyermek és ifjúsági feladatokról való gondoskodásról, a sport támogatása az épített és természeti környezet védelme, vízrendezés és csapadékvíz elvezetés, közösségi tér biztosítása, közművelődési tevékenységekben folyamatosan együttműködik, részt vállal és részben átvállal önkormányzati feladatokat.

 

A kuratórium elnöke: Tombáczné Balla Anikó, Domaszék, Dankó Pista tér 16/A/3. szám
A közalapítvány titkára: Kispéterné Kotogán Erzsébet, 6781 Domaszék, József A. u. 6. szám.